10 прянощів, про які ви не знали, з чим їх їдять
1.ОРЕГАНО
Мало хто знає, але, в основному, саме орегано надає стравам легкий флер "середземноморської", а якщо бути точними, то італійської кухні. Сипати орегано можна в соуси, додавати в піцу і різотто, не забувати про м'ясі та рибі. Словом, використовувати майже з чим завгодно.
2.БАЗИЛІК
Базилік — ще одна "відповідальна" за "італійський" смак страв спеція. Щоправда, за одним маленьким, але істотним винятком: самі італійці в м'ясні страви цю приправу воліють не сипати. В іншому — додайте його у що завгодно: овочеві салати, пасту, посипайте сир і тушковані овочі. Слід також враховувати, що базилік дуже "летючий" і швидко покидає страви. Додавати його, тому слід прямо перед тим, як страва готова.
3.ІМБИР
Імбиром, здавалося б, здивувати нас важко — хто не знає, що імбир є одним з інгредієнтів хорошого квасу? Так і імбирні пряники неспроста так називаються. Однак при цьому мало хто знає, що в кухні багатьох країнах Азії корінь імбиру "йде в справу" при приготуванні м'ясних страв і страв з птиці, а ще його додають в чай — для більшого аромату. В Англії в пошані також імбирне пиво, ель і навіть вино — будете на Туманному Альбіоні, не посоромтеся спробувати.
4.КОРИЦЯ
Корицю у нас люблять і шанують всі більше як обов'язковий інгредієнт випічки, а також неодмінний атрибут хорошого пуншу і глінтвейну. Однак у Мексиці, наприклад, з допомогою кориці роблять знаменитий гострий мексиканський шоколад. А на Сході кориця широко застосовується для пом'якшення смаку страв з жирної птиці (качки, наприклад) і баранини; в Кореї та Китаї без неї немислима смажена свинина. Спробуйте — може бути і вам сподобається.
5.ПАПРИКА
Паприка, або простіше кажучи, висушений і перемелений червоний стручковий перець, є неодмінним атрибутом угорської (Угорщина — найбільший виробник паприки в Європі), французької та індійської кухні. Здивовані? Так-так, паприка буває різної гостроти (здається, не треба пояснювати, де популярна найбільш гостра паприка?), тому при її покупці в іншій країні, треба бути особливо уважною. Що майже ніхто не знає про паприку, так це те, що вона містить велику кількість цукру, з-за чого при смаженні, наприклад, з пісним м'ясом на сковороді, швидко карамелізується і, відповідно, підгорає.
6. Кайенский перець
Цю пряність ми включили в список тільки для того, щоб покласти край плутанині. Кайенский перець — це добре всім відомий перець чилі, тобто дуже пекучий і гострий перець. Проблема в даному випадку в тому, що "перцем чилі" останнім часом почали йменувати всі без виключення сорту особливо гострого перцю, навіть якщо вони не мають ніякого відношення до кайенскому перцю. Загалом, якщо ви зустріните у продажу цей "загадковий" вид перцю, ви будете знати, про що йде мова. І перестанете іменувати "перцем чилі" все підряд, вірно?
7. Коріандр
Без коріандру неможливо собі уявити страви народів Кавказу, Узбекистану і Таджикистану. Знавці шашликів нагострили вуха і піднімають брови? Справа в тому, що кінза, яку у Вірменії та Азербайджані додають, здається, все підряд, включаючи молочні супи — це теж коріандр, вірніше його зелень. Зелень, до речі, дуже корисна, вкрай багата вітамінами і мікроелементами. Ну а в Узбекистані і Таджикистані в хід зазвичай йдуть куди більш пекучі насіння коріандру. Хочете приготувати плов без цієї спеції? Не смішіть наші тюбетейки. З коріандром, втім, головне не перестаратися — в ударних дозах це ефективний сечогінний засіб і хороші ліки від шлунка, яке в Індії користуються вже не одне тисячоліття.
8. Кардамон
Кардамон достаточно популярен, но большинство добавляет его лишь в один, максимум два типа блюд, не подозревая, что кардамон велик и многогранен. Его широко применяют при консервировании всего подряд, добавляют в мясные изделия и колбасы и сыплют в кофе (т.н. "кофе по-бедуински"). В последнем случае кардамон снижает действие кофеина, что благотворно сказывается на состоянии сердечно-сосудистой системы. Добавляют кардамон и в сбитые сливки для пущей пикантности, а также в выпечку и даже в сладкий дрожжевой хлеб. Наконец, "коробочки" кардамона добавляют в грог.
9. Барбарис
Барбарис — це не однойменний цукерки-льодяники, а пряність у вигляді ягоди. У нас барбарис дійсно мало поширений, але при цьому він є невід'ємною частиною багатьох страв кавказької кухні, особливо м'ясних. Спробуйте приготувати щось з кавказької кухні без барбарису — у вас вийде "не те".
10. Чебрець
Чебрець хорошої господині відомий як ключова приправа суміші, відомої під назвою "прованські трави". Самого по собі його добре додавати в практично будь-які м'ясні страви — будь вони з м'яса тварин чи птиці. А ще — маловідомий факт — чебрець можна заварювати, як цілющий чай і вживати в якості дезинфікуючого і знеболюючий засіб.
- Рецепти настоянок з прянощів і травАптекарі минулого знали, що кращий спосіб доставити цілющі з'єднання з трав і прянощів в людський організм простіше всього через лікарські тоніки на спирту. І добре, коли таке транспортування супроводжують приємні відчуття в роті. І ніби як наш ресурс у цій галузі логістики досить успішний.Рецепти настоянок з прянощів і трав
- Правила прянощівЗ давніх пір прянощі використовувалися і в Українській кухні. Наші предки додавали в різні страви пряні овочі, які росли в природному середовищі або вирощувалися на городньої грядці: ріпчаста цибуля ,селера ,хрін, часник, кріп, петрушка та інші. Вони можуть використовуватися самостійно або в суміші з іншими прянощами.Правила прянощів