Продавець Інтернет-магазин "Пряний мір" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1741 відгук
Подарункові набори !Переглянути

Використання прянощів, спецій та приправ

Використання прянощів, спецій та приправ

Прянощі і спеції - це свіжі, сушені або інакше оброблені частини певних рослин, що відрізняються особливим смаком і ароматом, і додаються із-за цього в їжу. Прянощі і спеції додають аромат, підкреслюють смак, підсилюють насолоду від їжі, покращують зовнішній вигляд страви або напою, покращують збереження, сприяють травленню.

Важливо знати: 1) Додайте спеції потроху, щоб уникнути їх надлишку.2) Пробуйте їжу тільки через кілька хвилин після додавання спецій.3) Мелені приправи додавайте в кінці приготування їжі або перед сервіруванням.4) Приправи в цілому вигляді додають в їжу, потребує тривалого приготування, зробіть це на початку.5) Карі, мелена паприка, шафран і куркума фарбують їжу. Кращий результат виходить тоді, коли їх попередньо змішують з крапелькою жиру. 6) Рисові, картопляні і макаронні страви можна приправляти великою кількістю спецій.7) Ароматичні приправи не переносять тривалого нагрівання, додавайте їх в останню чергу.

Зберігайте спеції в прохолодному і сухому, захищеному від світла місці
1) Найбільшими ворогами спецій є світло, тепло і вологість.
2) Чим більше в приправі ефірних масел і чим більш дрібний помел, тим швидше вона втрачає свій аромат.
3) При правильному зберіганні спецій в цілому вигляді збережуть аромат до 5 років, мелені спеції і ароматичні рослини до 3 років.
4) Найкраще місце для зберігання спецій – це прохолодний сухий і закритий кухонний шафа.

Прянощі і спеції багато в чому визначають смак, запах, а часто і забарвлення страви. Нижче вказано до яких страв краще додавати ті чи інші спеції.

Аніс:
телятина, варена риба, запечена картопля, варена морква, салатний соус з кислого молока, салат з капусти, салат, хліб, кекси, печиво, напої.

Базилік:
свинина, фрикадельки з печінки, маринади, бройлер запечений, бройлер тушкована, риба з прянощами, томатний суп, овочеві супи, макаронний суп з овочами, різні тушковані овочеві страви, фаршировані овочі, страви з помідорів, омлет, салатні соуси з рослинного масла і сметани, овочеві салати, овочеві пироги.

Білий перець горошок:
відварне м'ясо, відварний язик, тушковані м'ясні страви, відварна курка і відварений бройлер, оселедець в пряному соусі, свежепосоленная риба, рибні, овочеві, курячі супи, тушковані овочеві страви, оцтові консерви.

Білий перець мелений:
страви з м'ясного фаршу, печеня, відбивні, котлети, шніцель, м'ясні соуси, печінкові фрикадельки і соуси, бройлер печена, смажена тушкована і запечена риба, овочеві і рибні супи, фаршировані овочі, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, омлет, сирний суп і соус, сирне суфле, французький салатний соус, кисломолочний салатний соус, майонез, овочеві, рибні і, ракові салати, м'ясні салати, м'ясні, овочеві та рибні пироги.

Гвоздика:
запіканка з печінки, кров'яні страви, прикраса окосту, оселедець в пряному соусі, морквяні й брюквенные запіканки, оцтові консерви, фруктовий салат, десерт із бананів і яблук, пряний тістечко, печиво, напої.

Запашний перець:
м'ясні биточки, карельське спекотне, жирні м'ясні страви, кров'яні страви, дичину, холодець, відварна курка і бройлер, відварна риба в'ялена тріска, оселедець в пряному соусі, м'ясний, рибний суп, капусняк, тушковані овочеві страви, пряники.

Материнка звичайна:
свинина, яловичина і баранина, гриль-м'ясо, маринади, соус для спагетті, бройлер запечений, гриль-бройлер, гриль-риба, овочеві супи, макаронний суп з овочами, страви з помідорів, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, омлет, страви з бринзи, кисломолочні і соуси з рослинної олії для салатів, овочеві салати, грецький салат, піца, овочеві пироги.

Зелена цибуля:
м'ясний фарш (запечений), соус з м'ясного фаршу, білий соус, топлене масло варена, тушкована і смажена риба, риба запечена, овочеві, рибні і супи з м'ясним фаршем, страви з помідорів, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, омлет і сирний соус, кисломолочні салатні соуси, овочеві, яєчні, рибні і салати з креветками, овочеві і рибні пироги.

Зелений перець:
спекотне, біфштекси і відбивні, котлети, шніцель, м'ясний фарш, запечений та м'ясні соуси, бройлер печена, смажена, тушкована і запечена риба, рибні, овочеві, сирні супи, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, омлет і рулет з омлету, сирний соус і сирне суфле, страви під сиром, рослинно-масляні і кисломолочні салатні соуси, овочеві і рибні салати, рибні, овочеві та м'ясні пироги.

Імбир:
печеня і відбивні зі свинини, котлети, смажене порося, східна курка або бройлер, бройлер медовий, китайська риба, китайські супи з свинини і курки, китайські овочі, фруктовий салат, десерти з яблук, груш і бананів, кекси, печиво, суфле.

Кардамон:
різні булочки, десерти з яблук, кава, ванільне морозиво.

Карі:
східні страви з свинини і яловичини, китайські биточки, білий соус, різні страви з курки бройлера і, паелла, китайська риба, суп з курки бройлера і, страви з рису, салатний соус з кислого молока, овочеві салати, салат з курки, пиріг з курки і бройлера.

Кориця:
грецька запіканка з баклажанів і м'ясного фаршу, курка і бройлер, смажені баклажани, дрочена, сирник, фруктовий салат, супи на десерт, киселі, ізюмні і сливові десерти, яблучні десерти, тістечка, коричні булочки, рисова каша, кисле молоко.

Куркума:
свинина, риба, курка, різні страви з рису.

Лавровий лист:
печеня, бульйон, відварний язик, відварна курка і бройлер, відварна риба, оселедець в пряному соусі, м'ясні, рибні та овочеві супи, оцтові консерви, лущені баклажани з фаршем, тушковані овочеві страви.

Лимонний перець:
тушковані м'ясні страви, м'ясні соуси, біфштекси, шніцелі і відбивні котлети, бройлер запечений, тушкований, бройлер, смажений бройлер, смажена, варена і запечена риба, овочеві і рибні супи, варені овочі, тушковані, овочеві страви і овочеві запіканки, страви під сиром, омлет і яєчно-молочні запіканки, рослинно-масляні та салатні соуси з сметани, овочеві, рибні салати, салати з креветок і раків, овочеві, рибні і м'ясні пироги.

Цибуля мелений:
м'ясні биточки і м'ясний фарш запечений, ромштекс, бефстроганов та м'ясні соуси, тушковані страви з бройлера, запечена риба, овочеві, м'ясні і рибні супи, тушковані овочеві страви і овочеві, картопляні запіканки і страви з помідорів, омлет, овочеві салати, овочеві і рибні пироги.

Майоран:
свинина і баранина, печінковий і м'ясний паштет, страви з печінки, дичину, бройлер запечений, гороховий, цибульний і шпинатний суп, борщ, овочеві супи, страви з капусти і буряків, томатні страви, овочеві запіканки, салатний соус з олії, овочеві салати, овочеві пироги.

Мускат:
м'ясні биточки і різні вершкові запіканки, східний тушкований бройлер, морквяний суп і інші, овочеві супи, морквяні й брюквенные, запіканки і картопляне пюре, яєчний пунш, фруктовий салат, кекси і печиво, фруктові і, шоколадні десерти.

М'ята:
страви з баранини, дичину, м'ятний соус, фруктові салати, желе, шербети, напої, шоколадні десерти, фруктові салати.

Паприка:
свинина і яловичина, маринади, гриль-м'ясо, гуляш, соус з м'ясного фаршу, гриль-бройлер, бройлер, запечений, рісотто, суп з м'ясним фаршем, суп з, сосисками, овочеві супи, запечена картопля, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, омлет, яєчні рулети, страви під сиром, кисломолочні і соуси з раст. масла для салатів, овочеві та м'ясні салати, овочеві та м'ясні пироги.

Перцева суміш:
спекотне, біфштекси, відбивні, котлети, м'ясні биточки, запіканки і соуси, страви з печінки і нирок, маринади, бройлер запечений, гриль-бройлер, тушонки з бройлером, риба запечена, ікра, м'ясні, овочеві та рибні супи, тушковані овочеві страви, овочеві запіканки, картопляні страви, сирне суфле, рослинно-масляний салатний соус, овочеві, рибні та м'ясні салати, пиріжки з начинкою з фаршированого м'яса.

Петрушка:
тушковані м'ясні страви та м'ясні соуси, тушкований бройлер, відварна і запечена риба, м'ясні та овочеві супи, салати, тушковані овочеві страви, картопляні страви, омлет і яєчні рулети, різні молочно-яєчні запіканки, сирний соус, кисломолочні і соуси з рослинної олії для салатів, овочеві та м'ясні салати, хліб, булочки, булочки до чаю, овочеві та м'ясні пироги.

Помаранча:
східна курка, начинка для індички або бройлера, фарширована риба, фруктовий салат, десерти з яблук і груш, пряний хліб, кекси і печиво.

Провансаль:
гриль-свинина, тушкована свинина. яловичина і баранина, дичину, маринади, страви з печінки, соуси з правами, гриль-бройлер, бройлер, запечений, тушкований бройлер, відварна і запечена риба, овочеві і рибні супи, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, сирний соус, омлет, рослинно-масляний салатний соус, овочеві салати, овочеві і рибні пироги.

Пряна сіль:
страви з м'ясного фаршу, тушковані м'ясні страви, соуси, запечений і тушкований бройлер, смажена, варена і запечена риба, рибні, овочеві й м'ясні супи, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, відварні овочі, картопляні страви, омлет і рулет з омлету, сирний соус і сирне суфле, рослинно-масляні і кисломолочні салатні соуси, салати овочеві і рибні пироги.

Розмарин:
свинина, баранина, дичини, страви з печінки, маринади, бройлер запечений, тушкований бройлер, жирні риби, цибульний суп, борщ, картопляні, цибулеві та капустяні блюда, рослинно-масляний салатний соус, овочеві салати, овочеві пироги.

Селерових сіль:
нирки, м'ясні биточки, соус з, м'ясним фаршем, овочеві запіканки, картопляні страви, соуси, овочеві салати.

Насіння маку:
страви з капусти, рослинно-масляні салатні соуси, овочеві і яєчні салати, макаронні салати, хлібобулочні вироби, здобні рогалики, булочки до чаю, печиво, прикраса хлібобулочних виробів.

Суміш для біфштекса:
біфштекси, шніцелі, відбивні, котлети, м'ясні биточки, соус, з м'ясного фаршу, смажений бройлер і гриль-бройлер, тушкований бройлер, суп з м'ясним фаршем, запечена картопля, тушковані овочеві страви, страви під сиром, молочно-яєчні запіканки, пиріжки з м'ясною начинкою.

Чебрець:
свинина і баранина, маринади, варена, смажена і запечена, риба, закуска з креветок, цибульний суп картопляний суп з цибулею-пореєм, овочеві супи, рибний суп, картопляні, цибульні, горохові та квасолеві страви, омлет і рулет з омлету, рослинно-масляний, салатний соус, овочеві салати, рибні та ракові салати, овочеві і рибні пироги.

Кмин:
порося смажений, риба смажена на решітці, суп з квашеної капусти, страви з капусти, каргофель, запечений, сирний соус, салатні соуси з раст. масла, картопляний салат, салат з капусти, хліб. булочки до чаю, печиво.

Кріп:
м'ясо тушковане з кропом, білий соус, смажена, варена і запечена риба, рибні супи. супи з креветок і раків, овочеві супи, салати, картопляні страви, омлет, сирний соус, рослинно-масляні і кисломолочні салатні соуси, овочеві, яєчні і рибні, салати з креветками, рибні та овочеві пироги.

Фенхель:
смажена свинина або баранина, страви з печінки, відварна риба, молочно-рибний суп, тушковані овочеві страви, соуси з рослинної олії, салат з капусти, хліб і кекси.

Хрін мелений:
м'ясо з хріном, соус з хрону, вершковий або кисломолочний соус з хрону для свежепосоленной риби, м'ясні супи, паскудний масло для відварних, овочів або овочевих оладок, салатні соуси з кислого молока, овочеві салати, буряковий салат.

Чебрець:
свинина і баранина, м'ясо, фаршироване, маринади, печінка, кров'яні страви, бройлер печена, смажена або запечена риба, борщ, суп гороховий, вуха, овочеві супи, страви з капусти і квасолі, горохові страви, омлет, салатні соуси з раст. масла і кисляку, овочеві салати, овочеві пироги.

Чорний перець горошок:
тушковані м'ясні страви відварні м'ясні страви, оселедець в пряному соусі, свежепосоленная риба, м'ясні, рибні та овочеві супи, тушковані овочеві страви і оцтові консерви.

Чорний перець мелений:
біфштекси і відбивні котлети, м'ясні биточки, різні соуси, запечений бройлер, тушкований бройлер з овочами, ікра, суп-пюре, тушковані овочеві страви, фаршировані баклажани або гарбуза, картопляні страви, страви з помідорів, сирне суфле або сирний соус, французький салатний соус, кисломолочні соуси, овочеві і рибні салати, салат з креветок, овочеві пироги та пиріжки з м'ясом.

Часник мелений:
свинина, яловичина і баранина, страви з м'ясного фаршу, страви з печінки і нирок, бройлер запечений, тушкований, бройлер, риба запечена, овочеві, рибні й м'ясні супи, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, картопляні страви, страви під сиром, яєчно-молочні запіканки, рослинно-масляні і кисломолочні салатні соуси, овочеві і рибні салати, салат з креветок, овочеві пироги.

Часниковий перець:
свинина і яловичина, гуляш, тушковані м'ясні страви, соуси, страви з м'ясного фаршу, страви з печінки і нирок, бройлер печена, смажена, бройлер і тушкований бройлер, овочеві й м'ясні супи, тушковані овочеві страви і овочеві запіканки, сирний соус, рослинно-масляні салатні соуси, овочеві салати, піца, м'ясні пироги.

Чилі:
м'ясний фарш (запечений), соус з м'ясним фаршем, гриль-м'ясо, гуляші, гриль-бройлер, бройлер тушкований, бройлер запечений, овочевий суп з м'ясного фаршу, рибний суп суп з раків і креветок, омлети, салатні соуси з рослинної олії, соуси з кислого молока, овочеві, рибні та м'ясні салати, пиріг з м'ясним фаршем.

Чилі мелений:
страви з м'ясного фаршу, гриль-м'ясо, дичина, овочеві супи.

Шавлія:
свинина і баранина, дичину і страви з печінки, маринади, гусак, качка, капуста з бараниною, рибні та овочеві супи, салатні соуси, начинка для птахів, риба.

Естрагон:
свинина і яловичина, маринади, баранина і дичини, страви з нирок і печінки, вершкові соуси, запечений бройлер, тушкований бройлер, запечена риба, овочеві, рибні й м'ясні супи, страви з помідорів, овочеві запіканки, тушковані овочеві страви, омлет, яєчно-молочні запіканки, рослинно-масляні і кисло-молочні салатні соуси, овочеві та м'ясні салати, овочеві пироги і запіканки.

  • Рецепти настоянок з прянощів і трав
    Рецепти настоянок з прянощів і трав
    Аптекарі минулого знали, що кращий спосіб доставити цілющі з'єднання з трав і прянощів в людський організм простіше всього через лікарські тоніки на спирту. І добре, коли таке транспортування супроводжують приємні відчуття в роті. І ніби як наш ресурс у цій галузі логістики досить успішний.
    Рецепти настоянок з прянощів і трав
  • Правила прянощів
    Правила прянощів
    З давніх пір прянощі використовувалися і в Українській кухні. Наші предки додавали в різні страви пряні овочі, які росли в природному середовищі або вирощувалися на городньої грядці: ріпчаста цибуля ,селера ,хрін, часник, кріп, петрушка та інші. Вони можуть використовуватися самостійно або в суміші з іншими прянощами.
    Правила прянощів

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner